czwartek, 1 grudnia 2011

Łatwe odchudzanie, czyli kilka sztuczek, które pomogą ygrać z nadwagą

Łatwe odchudzanie, czyli kilka sztuczek, które pomogą wygrać z nadwagą

Autorem artykułu jest Dorota Lubańska



Setny raz przechodzimy na dietę i setny razy z niej rezygnujemy, bo nagła, radykalna zmiana odżywiania jest zbyt ciężka do zrealizowania. Czasem jednak niewielkim kosztem i bez wielkich wyrzeczeń możemy mocno zmniejszyć kaloryczność naszego jadłospisu. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić.

1.Śniadania i kolacje

Wśród dostępnych gatunków pieczywa wybierajmy chleby i bułki pełnoziarniste lub typu graham. Nie tylko dostarczają mniej kalorii, ale zawierają błonnik wspomagający odchudzanie. Kromkę zamiast masła posmarujmy niskotłuszczowym odpowiednikiem lub serkiem kanapkowym. Do tego wędlina drobiowa - zawierająca dużo mniej kalorii niż wieprzowa. Zamiast żółtego sera wybierzmy ser mozarella, który zawiera mniej tłuszczu. Pijmy częściowo odtłuszczone mleko. Szklanka tego napoju z 2% tłuszczu zawiera 20 kcal mniej niż ta sama ilość pełnotłustego mleka. Zrezygnujmy ze smakowych płatków śniadaniowych oraz klasycznych płatków kukurydzianych. Są bombami pełnymi łatwo przyswajalnych węglowodanów. Płatki owsiane to mniej kaloryczny produkt, a z dodatkiem różnych owoców codziennie może zmienić się w inne, pyszne danie.

2. Obiad

Wybierajmy chude gatunki i kawałki mięs, usuwajmy skórę z drobiu. Drób bez skóry dostarcza dwa lub nawet trzy razy mniej kalorii niż ta sama ilość wieprzowiny! Również odkrajanie widocznych kawałków tłuszczu pozwala odchudzić potrawę. Do tego pełnoziarnisty makaron lub ryż brązowy albo parboiled, ewentualnie ziemniaki bez tłuszczu. Jeśli mamy ochotę na frytki, zróbmy je w wersji light – pokrojone ziemniaki zapieczmy w piekarniku z odrobiną oleju. Będą pysznie chrupiące i dużo mniej kaloryczne. Sos do sałatki zróbmy z jogurtu albo niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub lnianego. Rezygnacja ze śmietany lub majonezu to kolejne kalorie w dół. Stworzenie niskokalorycznych posiłków ułatwiają odpowiednie techniki kulinarne: pieczenie w folii, duszenie, gotowanie w wodzie i na parze.

3.Napoje

Słodzone napoje i soki owocowe podstępnie dostarczają nam ogromnych ilości energii. Woda mineralna z mrożonymi owocami dużo lepiej gasi pragnienie i nie powoduje odkładania się tłuszczyku.

Pamiętajmy, że każdy posiłek powinien zawierać solidną porcję warzyw. Są niskokaloryczne, a zawarty w nich błonnik działa jak balonik – pęcznieje w brzuchu. Wprowadzenie do codziennego życia powyższych nawyków nie spowoduje oszałamiających zmian, ale pozwoli schudnąć w sposób zdrowy dla organizmu i utrzymać nową masę ciała.

---

Dorota Lubańska

Poradnia dietetyczna Diaita, www.diaita.pl


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz